تشکیل یک نهاد دانشجویی مستقل که بتواند به دور از هر گونه محافظه‌کاری مطالبات و خواسته‌های صنفی دانشجویان را به گوش مدیران ارشد دانشگاه برساند و از حقوق قانونی آنها دفاع کند، بسیار اهمیت دارد. شورای صنفی از همین رهگذر اهمیت می‌یابد و با استفاده از ظرفیت‌های قانونی آن می‌توان در جهت احقاق حقوق دانشجویان تلاش‌های مؤثری انجام داد.

به گزارش مفدا، با علی پزشکی عضو شورای مرکزی دبیران شوراهای صنفی دستیاران و دانشجویان مقطع دکتری وزارت بهداشت و دبیر شورای صنفی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی به گفت وگو نشستیم و در خصوص اهمیت این نهاد دانشجویی و نقش آن در پیگیری مطالبات و نیازهای دانشجویان و لزوم تعامل این شورا با مسؤولان گفتگو کردیم که ماحصل آن در پی می‌آید:

مفدا- لطفا در ابتدا خودتان را معرفی کنید و بفرمایید از چه زمانی در شورای صنفی دانشگاه مسئولیت برعهده گرفتید؟

بنده علی پزشکی هستم؛ دانشجوی دکتری تخصصی سیاستگذاری غذا و تغذیه در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. در طول ۱۱ سالی که دانشجو بوده‌ام، تقریباً در تمامی عرصه‌های دانشجویی و فرهنگی دانشگاه فعالیت کرده‌ام؛ در حوزۀ نشریات دانشجویی بیش از ۶ سال مدیر مسؤول نشریۀ فرهنگی- اجتماعی «باران» بودم که در تمامی دوره‌های جشنوارۀ فرهنگی دانشجویان علوم پزشکی کشور موفق به کسب رتبه‌های متعددی شد. همچنین یک دوره به عنوان نمایندۀ مدیران مسؤول سراسر کشور در کمیتۀ مرکزی ناظر بر نشریات دانشجویی وزارت بهداشت ایفای نقش کردم. در حوزۀ کانون‌های فرهنگی، سه سال دبیر کانون دانشجویی «اندیشۀ مطهر» بودم که آن را با هدف مطالعه و بحث پیرامون آثار استاد شهید آیت الله مطهری تأسیس کرده بودم. سپس به دلیل دغدغه‌هایی که در حوزۀ صنفی داشتم، وارد این عرصه شدم و یک سال عضو شورای صنفی خوابگاه دستیاری بیک محمدی شدم. پس از کسب تجربه در این جایگاه تصمیم گرفتم در سطح وسیع‌تری به انجام مسئولیت بپردازم و به همین خاطر در انتخابات شورای صنفی دانشگاه شرکت کردم و با اعتماد دانشجویان به عنوان دبیر شورای صنفی دستیاران و دانشجویان Ph.D انتخاب شدم. همچنین با رأی دبیران شوراهای صنفی سراسر کشور به عنوان عضو شورای مرکزی دبیران شوراهای صنفی دستیاران و دانشجویان Ph.D در وزارت بهداشت نیز برگزیده شدم.

مفدا- تاریخچه‌ای از شروع فعالیت شورای صنفی دانشگاه خود ارائه دهید.

تا دو سال پیش شورای صنفی مرکزی در دانشگاه‌های علوم پزشکی متمرکز بود، اما از سال گذشته با توجه به دغدغه‌ها، نیازها و مطالبات متفاوت دانشجویان تحصیلات تکمیلی، آیین‌نامۀ تشکیل شورای صنفی دستیاران و دانشجویان دکتری از سوی معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت تدوین و به دانشگاه‌های علوم پزشکی سراسر کشور ابلاغ شد. در حال حاضر، شورای صنفی دستیاران و دانشجویان Ph.D برای دومین دوره است که در دانشگاه ما تشکیل می‌شود. سال قبل، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از معدود دانشگاه‌هایی بود که انتخاب این شورا را برگزار کرد، زیرا آیین نامۀ جدید مربوط به برگزاری انتخابات این شورا دیرهنگام به دانشگاه‌های علوم پزشکی کشور ابلاغ شده بود. با توجه به نوپایی این شورا، دوستان ما در دورۀ قبل توانستند با استفاده از این بستر و ظرفیت‌های آن، دستاوردهای چشمگیری همچون حل چالش خوابگاه‌های برادران به ارمغان آورند.

mefdasenfi

مفدا- ضرورت وجود شورای صنفی در دانشگاه‌های علوم پزشکی تا چه حدی است و سپردن مسؤولیت به دانشجویان چه تاثیری در تقویت شورای صنفی دارد؟

تشکیل یک نهاد صنفی مستقل که بتواند به دور از هر گونه محافظه‌کاری یا مصلحت اندیشی صدای خواسته‌های دانشجویان را به گوش مدیران ارشد دانشگاه برساند و از حقوق قانونی آنها دفاع کند، بسیار اهمیت دارد. شورای صنفی از همین رهگذر اهمیت می‌یابد و با استفاده از ظرفیت‌های قانونی آن می‌توان در جهت احقاق حقوق دانشجویان تلاش‌های مؤثری انجام داد. از طرف دیگر، این شورا می‌تواند بستری برای مسؤولیت پذیری نمایندگان دانشجویان و آگاهی از برخی مشکلات بنیادینی که تنها مدیران دانشگاه از آن مطلع هستند، فراهم سازد تا مطالبات دانشجویی با درک انتظارات متقابل، واقع نگری و آگاهی از تنگناهای موجود دنبال شود.

مفدا- چه مشکلاتی در حال حاضر در دانشگاه شما وجود دارد که مرتبط با فعالیت شورای صنفی است و برای رفع این معضلات چه راهکارهایی اندیشیده شده است؟

مشکلات دستیاران و دانشجویان دکتری تخصصی در دانشگاه ما به طور کلی در سه دستۀ آموزشی، پژوهشی و رفاهی جای می‌گیرند. سلیقه‌ای عمل کردن گروه‌های آموزشی در ضوابط دفاع از پایان نامه‌ها و ساعات حضور فیزیکی در دانشکده‌ها، تأخیر در تخصیص اعتبارات طرح‌های پژوهشی، پرداخت نامنظم کمک هزینه‌های ماهیانه، هزینۀ بالای اسکان در خوابگاه‌های دانشجویی، فرسوده بودن برخی خوابگاه‌ها، کم‌توجهی به اسکان دانشجویان متأهل، عدم تخصیص اعتبار برای فرصت‌های مطالعاتی، عدم پوشش بیمۀ تأمین اجتماعی و مسؤولیت برای دانشجویان و سرعت پایین اینترنت از جمله مشکلاتی هستند که ما با آنها مواجهیم و تدابیری را برای حل آنها در نظر گرفته‌ایم. طبق زمان بندی صورت گرفته قرار است از مهرماه هر ماه با هیئت رئیسۀ یکی از دانشکده‌ها دیدار داشته باشیم و مشکلات دانشجویان تحصیلات تکمیلی آن دانشکده را از نزدیک پیگیری کنیم. همچنین تاکنون برای رفع برخی از مشکلات آموزشی، پژوهشی و مالی دانشجویان دیدارهایی با مدیران مربوطه در سطح دانشگاه انجام ترتیب داده‌ایم و موفق به رفع مشکلات شده‌ایم. همچنین برای افزایش تعامل با دانشجویان، تمامی اقدامات صورت گرفته توسط شورا به طور مرتب از طریق کانال تلگرامی به اطلاع دانشجویان می‌رسد.

مفدا- امسال برای تقویت فعالیت‌های شورای صنفی در دانشگاه چه برنامه‌های در نظر گرفته‌اید و برای سال تحصیلی جدید چه برنامه‌های برای فعالیت شورا دارید؟

تعامل بیشتر با شورای صنفی مرکزی دانشگاه برای رفع مشکلات مشترک، دیدار چهره به چهرۀ اعضاء شورا با دانشجویان به هدف آگاهی از دغدغه‌های آنها، بازدید ماهانه از دانشکده‌ها و برگزاری جلسات منظم با هیات رئیسۀ دانشگاه برای پیگیری مطالبات از جمله برنامه‌های ما برای سال تحصیلی جدید هستند.

مفدا- برای آنکه شورای صنفی دانشگاه دوام و قوام بیشتر و بهتری داشته باشد به نظر شما چه باید کرد و وزارت بهداشت چه اقداماتی برای بهبود عملکرد این شورا می‌تواند انجام دهد؟

معاونت فرهنگی و دانشجویی وزارت بهداشت باید اهمیت بیشتری برای شورای صنفی دستیاران و دانشجویان دکتری تخصصی قائل باشد، مجمع دبیران آن را برای آگاهی از مشکلات صنفی دانشجویان به طور مرتب‌تر برگزار کند و بستر پیگیری مطالبات در حوزه‌های آموزشی، پژوهشی و مالی از طریق معاونت‌های آموزشی، تحقیقات و فناوری، و توسعه پشتیبانی وزارت بهداشت را فراهم کند . همچنین در حوزۀ آیین نامۀ مربوط به انتخابات این شورا باید سهم عادلانه‌ای میان دستیاران و دانشجویان Ph.D برقرار باشد. در حال حاضر از میان هفت نفر عضو شورا، پنج سهمیه به دستیاران و تنها دو سهمیه به دانشجویان دکتری اختصاص یافته است و از مسؤولان محترم انتظار می‌رود که به اصلاح چنین مشکلات آیین نامه‌ای بپردازند.

مفدا- آیا فکر می‌کنید این نهاد دانشجویی در تمامی دانشگاه‌ها به خصوص دانشگاه شما رسالت خود را انجام داده است یا خیر؟

با توجه به اینکه تنها دو سال از تشکیل شورای صنفی دستیاران و دانشجویان Ph.D در دانشگاه ما می‌گذرد، این شورا توانسته اقدامات مؤثری برای احقاق حقوق دانشجویان تحصیلات تکمیلی انجام دهد و انتظار می‌رود با ریشه‌دار شدن این نهاد مستقل در دانشگاه و آشنایی بیش از پیش مسئولان با جایگاه قانونی آن بتوانیم گام‌های بلندتری در این راستا برداریم.

منبع: http://www.mefda.ir/news/118048